Område Medicin och Rehabilitering på Universitetssjukhuset Örebro är en besöksintensiv verksamhet, med framförallt kroniskt sjuka patienter. Som många andra vårdverksamheter har det varit svårt att möta ökande behov genom att bara springa fortare. I stället måste man springa smartare.
Anna-Karin Karlsson Lindell, som är verksamhetscontroller på området, berättar att de tidigare arbetat med Excel för planering och därigenom fanns det en bra grund att starta ifrån när man nyligen tog klivet och började använda GOLI. En grupp som anammade GOLI snabbt var de medicinska vårdadministratörerna. De hade sedan länge haft svårt att hinna med och skriva diktat i den takt som krävs för att säkerställa god patientsäkerhet.
Genom att arbeta med kompetensmatris, produktionsplanering och med GOLI som systemstöd kunde vi identifiera flaskhalsar och jämna ut belastningen mellan medarbetarna säger Ann-Karin.
Nu har vi lyckats vända trenden från 1300 diktat i kö, till typiskt ca 50 st idag. Tidigare var det 60% av diktaten som blev utskrivna efter längre tid än 14 dagar, idag har vi verksamheter som inte har någon kö över 14 dagar!
Effekterna för medarbetarna är en bättre arbetsmiljö med mindre stress.
Med GOLI kan vi arbeta proaktivt för att förhindra kö. Men det finns inga genvägar och verksamheterna måste göra grundarbetet med att bland annat att sätta målen, egna analys och handlingsplaner. En bieffekt av att vi nu använder vår data mer systematiskt är att vi har upptäckt mycket fel i grunddatan. Här kommer en bättre datakvalitet underlätta när vi inför det nya journalsystemet om några år.
Nyckeln till framgång är den visualisering som GOLI gett oss, samt att införandet har varit frivilligt.