Som flera andra radiologiska verksamheter brottades även röntgen i Region Norrbotten med hög belastning, köer och tillhörande arbetsmiljöproblem. Trots att personalen stressade för att hinna så många patienter som möjligt fanns det en känsla av att inte riktigt räcka till. Idag är situationen annorlunda berättar Maria Bergkvist, som är Läns/Verksamhetschef på Bild och funktionsmedicin.
Med Region Norrbottens verksamhetsmodell som bas och GOLI som planeringsverktyg har Maria och hennes medarbetare lyckats vända trenden. Prognosen för i år är 4000 fler undersökningar (datortomografi), vilket motsvarar en ökning på ca 10%. Men även arbetsmiljön har förbättrats.
Med en klinik som är spridd över fem sjukhus, i ett stort län, skulle det blir det nästa ogörligt att få ett gemensamt planeringsunderlag utan ett systemstöd säger Maria.
Maria berättar att framgången baseras på kontinuerlig uppföljning och att de nu har en helt annan koll på läget. Trots att vi är utspridda på flera sjukhus kan vi tack vare GOLI löpande följa hur det ser ut på de olika modaliteterna, i hela regionen. På våra pulsmöten kan vi då gemensamt diskutera omfördelning mellan sjukhusen, för att på så sätt förbättra tillgängligheten.
Även medarbetarna har fått en annan förståelse kring hur inflödet ser ut och Maria ger två exempel. Det ena var insikten att det inte krävdes mer än ytterligare en undersökning per dag för att inte skapa kö. Det andra var möjligheten att se både det elektiva och akuta flödet på samma gång. Det blev då tydligt att de krockade och genom att förändra det elektiva så kunde ett jämnare flöde skapas.
GOLI har gett oss ett verktyg för faktabaserad verksamhetsstyrning och när vi nu har det på alla modaliteter försöker vi sprida de goda erfarenheterna från genomförda förbättringsarbeten till andra områden, avslutar Maria.